Diş Teli Tedavisi

Anasayfa » Diş Teli Tedavisi
Diş Teli Tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Şeffaf Plaklar (Invisalign®)

Son yıllarda en çok tercih edilen ortodontik tedavi yöntemidir. Hastalara özel hazırlanmış şeffaf plakların 2 haftalık periyotlarla değiştirilerek kullanılması prensibine dayanır. En önemli avantajı hastaların plaklarını istediği zaman çıkarabiliyor olmasıdır. Her seansta fotoğraflamalar yapılarak değişimler takip edilir. Tedaviye başlamadan önce yapılan analizlere göre hastalara dişlerinin tedavi süresince değişimleri ve son hallerinin görüntüsü simülasyon üzerinden gösterebilme avantajı sunar.

 

Metal Braketleme (Klasik Diş Teli)

Klasik yöntem ortodontidir. Metal, kare ve küçük formdaki braket adı verilen yapılar dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılırlar. Ortodontik tellerin bu braketlerin ortasındaki boşluğa oturtularak sabitlenmesi ile dişlerin hareketi sağlanır. Aylık kontroller ile tedavi tellerin değiştirilmesi ve sürekli kuvvet uygulanması prensiplerine dayandırılarak sürdürülür.

 

Porselen Braketleme (Estetik Diş Teli)

Metal braketlerin rengini daha estetik hale getirebilmek amacıyla tasarlanmış porselen braketler hastalarımıza daha estetik bir tedavi süreci sunmaktadır. Ortodontik tellerin bu braketlerin ortasındaki boşluğa oturtularak sabitlenmesi ile dişlerin hareketi sağlanır. Aylık kontroller ile tedavi tellerin değiştirilmesi ve sürekli kuvvet uygulanması prensiplerine dayandırılarak sürdürülür. Tedavi mekaniği metal braketlerle aynıdır.

 

Ağız İçi Aparey Uygulamaları

Çocukluk yaşlarında edinilen kötü alışkanlıklar sonucu ortaya çıkan problemleri ağız içi apareyler yardımı ile kontrol altına almak mümkündür. Bu alışkanlıklara örnek olarak;

  • Ağızdan soluk alıp verme alışkanlığı ve geniz eti problemi varlığı,
  • Uzun süre emzik kullanımı,
  • Parmak emme alışkanlığı,
  • Dudak-damak yarığı problemi varlığı,
  • Diş eksikliği ve ağız çevresine alınan darbe hikayesi,
  • Anne veya babadan aktarılan, çenelere ait konum ve yapı farklılıkları,
  • Herhangi bir nedenden ötürü erken süt dişi çekimi hikayesi verilebilir.

           

Fonksiyonel Çene Ortopedisi Uygulamaları

Fonksiyonel çene ortopedisi çocukluk yaşlarında uygulanabilen ve apareyler yardımı ile çene kemiklerinin büyüme şekillerine yön verilebilen bir tedavi yöntemidir. Çene kemiklerinin büyüme yönü ve hızı ortopedi yardımı ile değiştirilebilir. Bu durum ileri dönemlerde oluşması muhtemel olan diş dizilim bozukluklarının ortadan kaldırılması açısından kullanılabilen bir yöntemdir. Gelişim çağı devam eden çocuklarda güvenle uygulanabilir bir tedavi şeklidir.

 

Pekiştirme Tedavisi

Ortodontik tedavi tamamlandıktan sonra dişlerimizin eski konumlarına dönmesini engellemek için pekiştirme tedavisi uygulamak  gerekmektedir. Pekiştirme tedavileri herhangi bir konfor bozukluğuna yol açmayacak ve estetik problemlere sebep vermeyecek şekilde planlanırlar. Pekiştirme tedavileri;

  • Sabit pekiştirme: “Retainer” dediğimiz ince bir tel yardımı ile ön bölge dişlerinizi, dışarıdan gözükmeyecek şekilde, ağız içine bakan yüzeylerinden sabitleme prensibine dayanır.
  • Hareketli pekiştirme: Hastaların sadece geceleri takarak uyudukları, yaklaşık 1.5-2 mm kalınlığındaki şeffaf plaklardır.

Pekiştirme tedavisi tamamlandığında ortodontik tedavi bitmiş kabul edilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.